Tempat Menarik Di Selangor Untuk Dilawati

  • 0
    Paparan
  • Perkongsian
Ditulis pada 11 September 2015 • 0 paparan
oleh Website/Blog

Negeri Selangor (juga dikenali sebagai Selangor Darul Ehsan) merupakan salah satu daripada tiga belas negeri yang membentuk Malaysia. Ia terletak di tengah-tengah Semenanjung Malaysia di pantai barat dan mengelilingi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Ibu negeri Selangor ialah Shah Alam dan merupakan bandaraya raya pertama di negeri ini manakala bandaraya diraja ialah Klang.

Negeri Selangor terkenal dengan pembanggunannya yang maju kerana merupakan pusat tumpuan daripada rakyat Malaysia selain Kuala Lumpur. Negeri ini merupakan negeri yang termaju di Malaysia dengan mempunyai infrastruktur yang terbaik seperti lebuhraya dan pengangkutan awam.

Tempat Menarik Di Selangor

Terdapat pelbagai tempat menarik di Selangor yang boleh dilawati sama ada untuk membeli-belah, bercuti, riadah dan berhibur terutamanya pada hari minggu dan waktu cuti-cuti tertentu.

Berikut adalah antara tempat menarik di Selangor yang boleh anda lawati bila bercuti di Negeri Selangor. Pasti ianya akan membawa seribu satu kenangan yang tidak akan anda lupakan sampai bila-bila.

1. I-City Shah Alam

iCity Shah Alam tempat menarik di selangor

i-City Shah Alam merupakan antara tarikan di Shah Alam yang memang popular di kalangan rakyat Malaysia. Bagi yang menetap berhampiran dengan Shah Alam dan juga Selangor sudah pastinya mereka tidak akan lepaskan peluang untuk kesini kerana terdapat pelbagai daya tarikan yang boleh dikunjungi bersama ahli keluarga, pasangan dan rakan-rakan.

i-City Shah Alam juga terkenal dengan taman hiasan berlampu dimana disini pengunjung dapat menikmati keindahan pada waktu malam sambil bersantai dengan pelbagai aktiviti yang ada di sekitar taman i-City. anda juga boleh menikmati keindahahan taman ini dengan menaiki Spacewalk dimana ia akan membawa mengelilingi seluruh taman di i-City.

Antara tarikan lain di i-City adalah Theme Park, Water Park, Space Mission, Trick Art museum, Snowalk dan Waterworld yang setiap antaranya mempunyai daya tarikan tersendiri. Disini juga ada disediakan pelbagai kemudahan untuk pengunjung antaranya ialah surau, tandas, mesin ATM, hotel, kedai makan dan pelbagai lagi.

2. Laman Seni 7 Shah Alam

laman seni 7 shah alam selangor

Laman Seni 7 Shah Alam merupakan tarikan terbaru di Shah Alam. Ia dihasilkan atas inisiatif Majlis bandarayaaya Shah Alam (MBSA) yang ingin mengubah persepsi negatif masyarakat terhadap kawasan lorong belakang yang tidak terurus kepada persepsi positif menjadi kawasan yang selamat, bersih, indah dan boleh dilawati oleh pengunjung dan serta dijadikan lokasi penganjuran sebarang aktiviti yang bermanfaat.

Dahulunya lorong ini kelihatan suram kini telah berubah wajah menjadi lebih ceria untuk menarik perhatian masyarakat untuk mengunjungi lorong yang dijadilkan laman seni yang dihiasi dengan pelbagai graffiti dan mural serta aktiviti seni seperti persembahan muzik jalanan (basking), jualan kraf tangan dan sebagainya menjadikan lorong belakang di premis perniagaan ini sentiasa dikunjungi oleh masyarakat tempatan dan juga pelancong luar terutamanya pada hari minggu.

Terdapat 2 lokasi laman seni ini iaitu di Seksyen 7 (berhampiran Jakel) dan Seksyen 2 Shah Alam (belakang 7 Eleven).

3. Taman Tasik Shah Alam

taman tasik shah alam tempat menarik di selangor

Shah Alam terkenal dengan Taman Tasik Buatan manusia seluas 43 hektar yang diusahakan oleh Majlis bandarayaaya Shah Alam. Taman tasik ini sering dikunjungi oleh penduduk di sekitar Shah Alam dan bandaraya-bandaraya terdekat dengannya sebagai lokasi untuk beriadah dan bersantai bersama ahli keluarga. Taman Tasik Shah Alam ini juga sering dijadikan lokasi penggambaran filem, drama dan juga video musik.

Terdapat pelbagai kemudahan yang disediakan di Taman Tasik Shah Alam, antaranya ialah tandas awam, surau, kedai makan, bersampan, taman permainan, trek jogging dan banyak lagi. Antara tarikan lain yang berhampiran juga adalah Masjid Negeri Shah Alam, i-City Shah Alam dan Taman Air WetWorld.

Terdapat juga 4 pusat membeli belah yang berhampiran dengan Taman Tasik Shah Alam iaitu Plaza Alam Sentral, Kompleks PKNS Shah Alam, SACC Mall dan Anggerik Mall. Jika anda kesini jangan lupa singgah sebentar di Medan Selera Seksyen 2 dan cuba pelbagai menu makanan disitu dengan harga yang murah. Antara yang popular adalah Air Batu Campur (ABC) dan ikan bakar.

4. Taman Botani Negara Shah Alam

taman botani negara shah alam

Taman Botani Negara Shah Alam yang dahulunya dikenali sebagai Taman Pertanian Bukit Cahaya Seri Alam merupakan hutan simpan yang terletak di Seksyen 8 Shah Alam. Taman Botani Negara Shah Alam ini sering menjadi tumpuan kepada mereka yang minat kepada flora dan fauna dimana disini disediakan pelbagai tarikan untuk pengunjung-pengunjungnya.

Terdapat pelbagai aktiviti boleh dilakukan di taman ini antaranya ialah berbasikal, berkhemah, jungle trekking dan lain-lain. Antara yang menjadi tarikan di Taman ini adalah Rumah Iklim Sederhana 4 Musim, Skytrex Adventure untuk aktiviti lasak, Taman Rempah Ratus, Taman Kaktus dan pelbagai lagi.

Sekiranya anda ingin merasai pengalaman bermalam didalam suasana hutan, anda boleh bermalam disini dimana disini disediakan pelbagai tempat penginapan sama ada untuk bermalam bersama ahli keluarga atau membuat persidangan, mesyuarat dan pelbagai lagi. anda juga boleh berkhemah disini sambil berbarque (BBQ).

5. Kompleks Taman Seni Islam, Shah Alam

Kompleks Taman Seni Islam shah alam tempat menarik di selangor

Kompleks Taman Seni Islam adalah anugerah daripada Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan kepada Yayasan Restu yang terletak di sebelah Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dan juga berhadapan dengan bangunan JAIS Shah Alam.

Di Kompleks Taman Seni Islam ini terdapat beberapa galeri yang boleh dikunjungi, seperti Galeri Al Quran Mushaf Malaysia, Galeri Nur Fatimah, Galeri As Sakinah, Galeri Cenderahati, Bahagian Penyalinan Mushaf Al Quran, Design, Grafik, Pewarnaan, Penerapan Emas dan lain-lain lagi.

Disini juga terdapat banyak replika-replika tamadun Islam zaman-zaman Nabi terdahulu seperti replika jubah Nabi Adam, replika tapak kaki Nabi Ibrahim, replika pedang Nabi Muhammad dan banyak lagi. Di galeri tersebut juga ditempatkan pelbagai jenis Al-Quran yang sangat cantik dan ada juga Al-Quran lama turut dijadikan pameran. Selain tu, banyak lagi pameran lain diadakan seperti pameran Seni Khat dan banyak lagi. Kompleks Taman Seni Islam ni dibuka setiap hari dari jam 8 pagi hingga jam 5 petang.

6. Sunway Lagoon

sunway lagoon tempat menarik di selangor

Terletak di Petaling Jaya, Selangor. Sunway Lagoon antara teman tema air yang popular di Malaysia dan sering menjadi tempat tumpuan pengunjung dari Malaysia dan pelancong luar yang inginkan sesuatu yang berbeza dan mencabar di dalam satu tempat. Terdapat pelbagai tarikan-tarikan yang ada disini diantaranya ialah Water Park, Amusement Park, Extreme Park, Wildlife park dan Scream Park yang pasti meninggalkan seribu satu kenangan yang tak akan dilupakan sampai bila-bila.

Antara tarikan lain yang berhampiran Sunway Lagoon Water Park adalah Sunway Piramid iaitu sebuah pusat membeli belah yang terbesar di Malaysia. Apa yang menarik mengenai Sunway Piramid ini adalah senibinanya yang unik.

7. Bukit Jugra

bukit jugra selangor

Bukit Jugra terletak di Jugra, Kuala Langat, Selangor yang mempunyai keunikannya yang tersendiri. Mengikut sejarah, ketika zaman pemerintahan Sultan Abdul Samad yang memerintah negeri Selangor dari tahun 1859 hingga 1898, Bukit Jugra Banting telah dijadikan tempat bersemayam Sultan Selangor pada ketika itu.

Antara yang menjadi tarikan pelancong di Bukit Jugra Banting sehingga kini selain makam kerabat di raja Selangor adalah rumah api yang dikenali sebagai Rumah Api Bukit Jugra. Rumah Api Bukit Jugra setinggi 146 meter ini dibina pada tahun 1976 dan ditadbir oleh Jabatan Maritim Malaysia. Disini juga anda boleh melihat pemandangan yang cantik dari atas bukit. anda tidak perlu mendaki untuk ke puncak bukit kerana anda boleh naik dengan menggunakan kereta ke atas tapi sila berhati-hati kerana jalannya agak berliku dan sempit.

Bukit Jugra juga terkenal dengan aktiviti Paragliding dan ianya dibuka kepada orang awam. Sekiranya anda ingin mencuba Paragliding anda bolehlah ke Bukit Jugra. Bayaran untuk Paragliding bersama seorang ‘instructor’ yang akan naik bersama adalah dalam lingkungan RM200 seorang.

8. Bukit Broga

bukit broga tempat menarik di selangor

Bukit Broga terletak di bahagian Timur Pekan Semenyih Selangor Darul sejauh 4 kilometer menghala ke Broga. Ketinggiannya ialah 400 meter dari paras laut dan terkenal di kalangan penduduk dan pelajar di sekitar Kajang, Bangi dan Putrajaya.

Bukit Broga kini menjadi tumpuan orang ramai terutama di hari minggu dan cuti umum sebagai tempat rekreasi. Malahan dengan ketinggian yang sederhana ini mampu menjadi lokasi latihan bagi mereka yang suka dengan aktiviti pendakian.

Bukit Broga juga menjadi lokasi bagi penggemar fotografi untuk merakam gambar matahari terbit dan terbenam.

9. Sungai Congkak

sungai congkak hulu langat selangor

Sungai Congkak, Hulu Langat adalah lokasi berkelah yang popular di kalangan masyarakat Negeri Selangor dimana di Sungai Congkak ini sering dikunjungi oleh masyarakat tempatan terutamanya pada hari minggu untuk aktiviti bermandi-manda, barbeku (BBQ) dan berkelah. Air sungai yang dingin, jernih dan jeram-jeram adalah tarikan utama Hutan Rekreasi Sungai Congkak. Ia terletak di kawasan hutan simpanan sungai Lang dengan hutan hujan tropika warna-warni dan pelbagai spisis flora dan fauna.

Terdapat banyak lokasi untuk berkelah yang ada di Sungai Congkak ini. Antara yang sering dikunjungi adalah di Congkak Park and Resort yang diselenggara oleh Tourism Selangor. Terdapat pelbagai kemudahan yang ada di Congkak Park and Resort ini antaranya adalah tapak perkhemahan, tapak, tempat persalinan, pondok, tapak barbeku (BBQ), tandas awam, surau, taman permainan, chalet untuk tujuan penginapan dan dewan orang ramai. Jadi ianya disediakan sesuai untuk mereka yang ingin datang kesini untuk bermalam disini.

10. Kelip-Kelip Kampung Kuantan

kelip-kelip kampung kuantan kuala selangor

Jika anda ke negeri Selangor jangan lupa singgah sebentar di Kampung Kuantan, Kuala Selangor kerana disini terdapat lokasi kelip-kelip yang pasti meninggalkan pengalaman yang tak dapat anda lupakan. Jika anda perasan ada satu iklan TNB di TV tak lama dahulu, disinilah lokasi penggambarannya. Disini anda boleh melihat sendiri puluhan ribu kelip-kelip yang berterbangan berhampiran anda sambil menaiki sampan. Ianya memang pengalaman yang tak akan dapat dilupakan sampai bila-bila dan jarang ada di tempat-tempat lain.

Antara tarikan yang berhampiran dengan Kelip-Kelip Kampung Kuantan ini adalah Bukit Melawati yang terkenal dengan sejarahnya yang suatu ketika dahulu pernah menjadi benteng pertahanan dari serangan Belanda. Bukit Melawati ini terkenal sebagai kawasan beriadah buat penduduk tempatan untuk bersenam atau berjogging sambil menikmati keindahan alam di sini pada waktu pagi dan petang. Antara tarikan lain di Bukit Melawati ini adalah Muzium Sejarah Kuala Selangor, Muzium permainan Tradisional, Makam Diraja, Rumah Api, Laman Budaya dan BaitulHilal (tempat melihat anak bulan pada Bulan Ramadhan).

Kuala Selangor juga amat terkenal dengan menu makanan laut dan ikan bakar. Jadi, jika anda kesini jangan lupa singgah di Aroma Ikan Bakar, Jeram Kuala Selangor. Terdapat pelbagai menu masakan makanan laut dan ikan bakar yang anda boleh cuba disini sambil menikmati pemandangan laut. Apa yang menariknya di Aroma Ikan Bakar Jeram Kuala Selangor ini adalah, restorannya menyediakan kepelbagaian pondok untuk pengunjung-pengunjung menjamu selera. Antara waktu yang paling sesuai untuk kesini adalah pada waktu petang, jadi anda boleh menjamu selera sambil melihat matahari terbenam.

________

Kalau nak di ikutkan banyak lagi tempat-tempat menarik yang ada di negeri Selangor. Cukuplah dengan 10 tempat menarik di Selangor yang menjadi lokasi tumpuan ini untuk anda lawati.

Selain dari Selangor juga, terdapat banyak lagi tarikan lain yang berhampiran dengannya seperti Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Semoga dengan artikel yang dikongsikan ini dapat membantu anda merancang untuk bercuti di negeri Selangor bersempena Tahun Melawat Malaysia 2014.

Apa Kata Mereka?


Buat Komen

Trending Di Trilode


Atas