Begini Caranya Untuk Percutian Jimat di Singapura

trilode ke singapura
  • 982
    Paparan
  • Perkongsian
Ditulis pada 30 June 2015 • 982 paparan
oleh Website/Blog

Percutian jimat dan singkat Trilode ke Singapura. Yes! jimat dan singkat sangat. 3 hari 2 malam tapi rasa cuma sehari sahaja. Seeloknya travel waktu malam untuk kurangkan kos penginapan. Kami mulakan perjalanan pada hari Jumaat malam dari Kuala Lumpur ke Singapura. Bertolak pada tengah malam dan sampai ke destinasi subuh. Jimatkan?

1

Almost 7 hours trip and paling kena redha adalah proses cop pasport. Buat pertama kali ke Singapura, inilah proses paling crucial. Siapa yang dah biasa pergi ke Singapura ni, konfem dah tau macam mana lamanya masa yang diambil.

Pitstop di Singapura

2

Perhentian pertama ialah ikon Merlion di tengah kota Singapura. Statue ni macam kes Langkawi lah, kalau takde selfie mahupun wefie dekat ikon ni, haihh, rugi rugi. Ikon separuh-ikan dan separuh-singa ini terletak di Merlion Park.

13

Picture source : Google

Berhadapan pula dengan bangunan Marina Bay Sands which I called it as “Kapal Atas Langit” sebab dia macam floating. Hehe.

3

4

Kalau datang Singapura, makanan yang akan disebut-sebut adalah Murtabak Singapura. Which sampai sekarang tak tau apa bezanya dengan murtabak KL. Rasanya a bit sama, tak tahulah, mungkin kuahnya lain ataupun tukang tebar dia ada skill yang berbeza, who knows kan.

11

Picture source : Google

Nak shopping di Singapura harus ke Bugis Street, its like Petaling street but less hassle. T-shirt will be 3 for 10 dollar. Okay lah macam 3 = RM10.

5

Yang paling kenangan buat TL adalah Pulau Sentosa. Sebabnya, banyak tempat-tempat cantik dan aktiviti menarik. Nak masuk pulau ni kena naik macam train from Sentosa station dan akan melalui 3 lagi station iaitu, Waterfront, Imbiah dan Beach. Dekat waterfront beach is where the USS is located. Trip kali ni TL tak masuk USS, TL hanya enjoy the view and aktiviti sahaja. Next time maybe.

15

14

Imbiah station pulak ada macam-macam rekaan arkitekturial yang unik dan sesuai untuk bergambar. Terdapat juga icon Merlion sebesar-besar alam.

Last will be the Beach station. Kat sini lah macam-macam aktiviti ada and pantai dia sangat cantik dan putih.

6

7

Kalau singgah sini, sila main aktiviti Skyline. Trust me, sangat best. Pada mulanya TL hanya main sekali sahaja. Tapi ada trick dekat belakang tiket game ni, ada diskaun untuk ride yang ke-dua. Apa lagi, laju-laju TL beli game lagi sekali.

10

Skyline Luge Sentosa ni merupakan combination aktiviti antara cable car macam ice-skating and go-cart. From below, you have to ride the Sentosa Skyride dan boleh menikmati pemandangan indah Pulau Sentosa, Singapore City Skyline dan Laut China Selatan.

12

First time, memang gayat beb, sebabnya anda hanya duduk sahaja atas kerusi panjang tersebut tanpa apa-apa bumbung mahupun dinding. Bila da sampai puncak, anda akan menuruni bukit menggunakan go-cart dan boleh pilih 2 jenis laluan antara biasa ataupun Dragon Trail.

Total masa from naik sampai turun hanya 15-20 minit sahaja. Sekejap sangat, maka ameklah pakej 3 kali main ye.

8

9

Sepanjang pantai ni penuh dengan bar dan lounge, boleh lah kalau nak cuci mata tengok mat salleh. Eheher.

By night after dinner, around 9pm, masa untuk pulang dan tiba di KL around 3 pagi hari Ahad. So nampak kan aktiviti trip ni ambil literally sehari? Total damage RM300+ sahaja.

*kena ikut trip Percutian Jimat Saya kalau nak murah ye. Search kat instagram.

Apa Kata Mereka?


Buat Komen

Trending Di Trilode


Atas